دنیای اطراف ما پر شده از فرم. فرمهای تقاضای صدور شناسنامه، فرم ثبتنام در مدرسه، فرم ثبتنام در کنکور، فرم اعزام به سربازی و غیره. در این مطلب با اجزای فرم در سازمانها بیشتر آشنا شوید.
فرمها مدارکی هستند که عموم مردم به خوبی با آنها آشنایی دارند. هر کارمندی در بدو ورودش به سازمان اولین نوع از مستندات سازمانی را در قالب فرم یا برگهی درخواست به کار مشاهده و تکمیل مینماید.
فرمها از یک سلسله فیلدها و عناصری تشکیل شدهاند که از مخاطب میخواهند تا دادههای مورد نیاز را بر اساس طبقهبندی خاصی در آن وارد نماید.
اصولاً فرمها باعث ایجاد و انتقال نظم فکری و اجرایی در طول عمر سازمان و بین افراد مختلف درون یا برون سازمان میگردد. کاربردهای مهم استفاده از فرمها عبارتند از:
غالباً فرمها به صورت کاغذی و یا الکترونیکی در دسترس میباشند. با افزایش سامانهها، اتوماسیونها و انواع نرمافزارها، نوع الکترونیکی آن به شدت در حال گسترش است. فرمها به عنوان یکی از مهمترین ابزارها در اکثر نرمافزارها مشاهده میشوند. در نرمافزارها، هرگاه بتوانید در پنجره یا صفحهای موردی را وارد (تایپ) و یا انتخاب نمایید، در واقع با یک فرم روبرو شدهاید. برای مثال فرم ورود به نرمافزار (فرم لاگین)، فرم ثبت مرخصی و بسیاری دیگر از فرمها که باعث جمعآوری اطلاعات از سوی کاربر و انتقال آن به بخش دیگری از برنامه و یا ذخیرهسازی آن در بانک اطلاعاتی میشوند.
فرمهای الکترونیکی از جهات بسیاری نسبت به فرمهای کاغذی ارجحیت دارند. یکی از مهمترین محاسن آنها، امکان برخورداری از فرمهای هوشمند یا پویا میباشد. برای مثال اگر برگهی مرخصی خود را از طریق سامانهی نرمافزاری پر کنید ممکن است قبل از تکمیل به شما یادآوری نماید که سقف مرخصیهای شما به اتمام رسیده و یا ممکن است با انتخاب یک آیتم، عناصری از فرم، با توجه به آیتم انتخاب شده، تغییر نماید. این پویایی و هوشمندی باعث میشود تا تنها اطلاعات مورد نیاز جمعآوری شده و کار را برای کاربر آسان نماید.
امکان «اعتبارسنجی» یکی دیگر از محاسن فرمهای الکترونیکی است که باعث میشود احتمال خطا در ورود اطلاعات توسط کاربر به طور قابل توجهای کاهش یابد. بدین معنا که مثلاً در فیلدهایی که باید عدد وارد شود، کاربر به جز عدد و محدودهی تعیین شده، نمیتواند عدد یا حروفی را وارد نماید و در غیر اینصورت نرمافزار اعلام خطا کرده و اجازهی ادامهی کار وجود نخواهد داشت. همچنین به کاربر اجازه داده نمیشود که فیلدهای اجباری را خالی بگذارد.
امروزه سازمانهای پیشرو و فرآیند محور، تلاش دارند تا تمام نیازهای روزمرهی کاری خود را بوسیلهی نرمافزارهای مجهز به فرمهای هوشمند پیش برده تا بتوانند جریان اطلاعاتی و کاری سازمان خود را در سطح مطلوبی نگاه دارند.
همچنین امروزه نرمافزارهای زیادی وجود دارد که روز به روز به تعداد آنها اضافه شده و در حال توسعهی همهجانبه هستند تا کاربران با گذراندن دورههای آموزشی، به سادگی و بدون نیاز به تسلط برنامهنویسی بتوانند فرمهای الکترونیکی مورد نظر خود را تولید نمایند. به اینگونه نرمافزارها اصطلاحاً «فرمساز» نیز گفته میشود که ضمن سهولت در طراحی و ایجاد فرمها، توانایی خوبی در ایجاد فرآیندهای سازمانی جهت گردش و انجام کار دارند. به عنوان مثال در گوگل درایو، امکانی تحت نام گوگل فرم به همین منظور برای سرویسدهی به عموم مردم طراحی شده است.
جهت حفظ، ارتقاء، هماهنگی و جلوگیری از تداخل فرمهای سازمان لازم است تا فرمها به طور کلی تحت نظارت مدیریت طرح و برنامه، تشکیلات و روشها، سیستمها و روش و یا مدیریت MIS قرار بگیرند. برای راحتی در ادامه این متن، مسئول مربوطه با نام «مرجع کنترل مستندات» عنوان میشود.
فرمها را میتوان با رویکردهای مختلف طبقهبندی نمود. برای مثال در یک تقسیمبندی میتوان فرمها را به فرمهای اداری، مالی و سیستمی تفکیک کرد.
در اینجا قصد داریم تا فرمها را بر اساس گردش اطلاعات در سازمان دستهبندی نماییم. در ادامه به تشریح این طبقهبندی میپردازیم.
هر فرد به تنهایی ممکن است برای انجام امور خود اقدام به طراحی فرم نماید. برای مثال ممکن است یک کارمند برای نوشتن کارهای روزانهی خود (بدون آنکه از ایشان خواسته شده باشد) فرمی را طراحی و مورد استفاده قرار دهد. این در حالی است که برای انجام چنین کاری، احتمالاً کارمند دیگری در همان سازمان از فرم دیگری که شخصاً و با سلیقهای متفاوت طراحی شده استفاده مینماید. با اینکه طراحی، بروز رسانی و بایگانی اینگونه فرمها بر عهده همان شخص میباشد اما بهتر است همیشه یک نسخه از آخرین بازنگری جهت آرشیو به مرجع کنترل مستندات ارسال شود.
فرمهایی ممکن است در هر اداره، مدیریت و یا معاونت طراحی و مورد استفاده قرار گیرند که کاربرد آن در محدودهی واحدهای کاری درون همان معاونت باشد. در این حالت طراحی فرم بر عهده همان واحد بوده اما شماره فرم باید از مرجع کنترل مستندات گرفته شود.
همچنین لازم است همیشه آخرین نسخه به صورت فایل قابل ویرایش (مثلاً فایل ورد) به همراه فایل PDF، جهت آرشیو به مرجع کنترل مستندات ارسال گردد.
این فرمها که از اهمیت بالایی نسبت به موارد قبلی برخوردارند. با توجه به نیازهای یک یا چند واحد طراحی شده و ممکن است مورد استفادهی همان واحد و یا واحدهای دیگر درون سازمان قرار بگیرند. از جملهی این فرمها میتوان به برگهی مرخصی، فرم صورتجلسه و سایر موارد مشابه اشاره نمود.
تمامی این فرمها با نظارت و تأیید مرجع کنترل مستندات تهیه، بروز رسانی و شمارهگذاری میگردند.
ممکن است برای ارتباط با مشتریان، ذینفعان، سهامداران، زنجیرههای تأمین، متقاضیان کار و هر فرد خارج از سازمان، فرمهایی وجود داشته و مورد استفاده قرار گیرند. این فرمها از این جهت اهمیت ویژهای دارند که برای مخاطب، نشانهای از طرز تفکر، رفتار و نظم درونی سازمان است. لذا در طراحی آنها باید دقت بیشتری داشت و زمان کافی صرف نمود. اینگونه فرمها معمولاً از نظر گرافیکی و کیفیت چاپ نیز با سایر فرمهای مورد استفادهی سازمان متفاوت است. فرم درخواست خرید، فرمهای نظرسنجی و فرم شکایات از جملهی این نوع فرمها میباشند.
تمامی این فرمها با نظارت و تأیید مرجع کنترل مستندات تهیه، بروز رسانی و شمارهگذاری میگردند. همچنین واحدهای پشتیبانی، تبلیغات و یا هر واحد دیگری که مسئول سفارشات چاپی در سازمان است باید برای چاپ اینگونه فرمها با تکمیل فرم مربوطه ازمرجع کنترل مستندات تأییدیه دریافت نماید.
در طراحی و استفاده از فرمها با علائمی روبرو میشویم که در جداول زیر توضیحاتی در خصوص هر یک از آنها آمده است. لازم است که کارکنان با اسامی و کاربرد هر یک از آنها آشنا شوند تا بتوانند با ادبیات مشترکی با یکدیگر گفتگو کنند.
ردیف | نام | نام انگلیسی | نشانه | توضیحات |
1 | فیلد متنی | Text Field | این فیلد معمولاً به صورت جای خالی یا نقطهچین وجود دارد که با اعداد و حروف تکمیل میشوند. | |
2 | چِکلیست | Check Box | □ | از این عنصر برای انتخاب یک یا چند گزینه استفاده میشود. برای انتخاب این عنصر معمولاً از علامت تیک استفاده میشود. مثال: انتخاب نمودن علاقهمندیها از لیست |
3 | دکمه رادیویی | Radio Bottom | ○ | از این عنصر (برخلاف چکلیست)، برای انتخاب تنها یک گزینه از چندین گزینه استفاده میشود. مثال: انتخاب جنسیت (مرد یا زن) |
4 | آیتم اجباری | Required | * | معمولاً از این علامت برای نمایش آیتمهایی که کامل نمودن آن توسط مخاطب اجباری میباشد استفاده میشود. |
همچنین در فرمهای الکترونیکی، عناصری بیش از موارد فوق میتواند وجود داشته باشد که در جدول زیر آمده است.
قبل از طراحی هر فرمی لازم است که موارد زیر کاملاً شفاف گردد:
با پاسخ به سئوالات فوق، شمایی کلی از فرم مورد نظر تهیه میشود. اکنون لازم است که فرم در نرمافزاری مانند مایکروسافت ورد طراحی شود.
4-1. نکات مهم در طراحی فرم
نکات مهم و زیادی در طراحی فرمها وجود دارد که رعایت آنها باعث بهبود و عملکرد صحیح آنها میگردد. در ادامه به برخی از آنها اشاره شده است:
همانطور که قبلاً نیز اشاره شد، فرمها از جایگاه مهم و محکمی در سازمانها برخوردار هستند. وجود آنها باعث افزایش دقت، سرعت و کارایی سیستم میشود. با این حال استفادهی نادرست از فرمها، ایجاد فرمهای فکر نشده و نامناسب و بیتوجهی به نکات مطروحه فوق میتواند باعث معضلات و مشکلاتی در سیستم شود. رایجترین مشکلات در استفاده از فرمها عبارتند از:
قبل از اجرایی شدن فرم لازم است که برگهای به عنوان شناسنامهی فرم تکمیل شود. برخی از مواردی که لازم است تا در این برگه ثبت شوند در ادامه آمده است:
[شماره نگارش 2 رقمی] - [کد 4 رقمی] F
کد 4 رقمی: این کد به ازای هر فرم اختصاص داده میشود و از عدد 0001 آغاز و تا Z999 ادامه مییابد. بنابراین تعداد بسیار زیادی فرم میتواند تولید شود. در واقع اگر تعداد فرمها از عدد 9999 تجاوز نماید آنگاه رقم سمت چپ به کاراکتر A تبدیل شده و از A000 تا A999 ادامه یافته و بعد از آن به همین ترتیب تا Z999 کدگذاری میشوند. لازم به ذکر است که این کد به صورت منحصر به فرد بوده و حتی اگر فرم موجود دیگر مورد استفاده قرار نگیرد، شمارهی آن تا ابد برای فرم دیگری استفاده نخواهد شد. شماره نگارش نیز نمایانگر تعداد نسخههای ویرایش و منتشر شده میباشد. بنابراین اگر فرمی در حال تغییرات بوده و هنوز به تصویب نرسیده یا به صورت رسمی در سازمان جاری نشده نیازی به تغییر شماره نگارش نمیباشد. پس از آنکه شماره نگارش به 99 رسید، فرم احتمالاً با ورژن اول بسیار تفاوت داشته و باید شماره یا کد جدیدی به فرم اطلاق گردد. فرمها (به جز فرمهای شخصی) توسط مرجع کنترل مستندات شمارهگذاری میشود. بدین ترتیب که پس از طراحی فرم، نسخهای از آن (به صورت فایل) به همراه شناسنامهی فرم، برای مرجع کنترل مستندات ارسال میشود. این مرجع نیز شناسنامه را با درج شمارهی فرم، تکمیل نموده و عودت میدهد.
همانطور که در بالا نیز اشاره شد، سوابق تمامی فرمها در مرجع کنترل مستندات، جمعآوری و نگهداری میگردد. بنابراین تمامی کارکنان در زمان ایجاد و یا تغییر در فرمی، موظف هستند که همواره آخرین نسخه به صورت فایل قابل ویرایش (مثلاً فایل Word) به همراه فایل PDF، جهت آرشیو به مرجع کنترل مستندات ارسال نمایند.
این مرجع نیز باید فایل اکسلی از لیست فرمها (و بهروز) وجود داشته باشد که تمام مشخصات موجود در شناسنامهی فرمها در آن به صورت ستونی آورده شود. همچنین لازم است تا لینک ارتباطی با فایل فیزیکی نیز در یکی از ستونهای این فهرست وجود داشته باشد.
از طرفی در شبکهی داخلی سازمان و یا هر محیط ذخیرهسازی سوابق، به ازای هر 100 فرم، باید پوشهای ایجاد شود. سپس در هر یک از این پوشهها، پوشههایی با نام شماره فرم وجود خواهد داشت. داخل هر یک از آن پوشهها نیز یک پوشه با نام Old که داخل آن نیز نگارشهای قبلی و نامعتبر وجود دارد. نام این پوشه شامل شماره فرم و شماره نگارش میباشد. در کنار پوشهی Old، سه فایل به شکل زیر وجود خواهد داشت:
در خصوص نحوهی دسترسی، موارد زیر قابل توجه است:
امیدوارم با استفادهی درست از فرمها، روالهای سازمانتان را کم هزینهتر و سریعتر نمایید.
بنیانگذار شرکت همورا و مدیرعامل کنونی این شرکت است.
از سال ۱۳۸۰ برنامهنویسی را شروع و به تحول و توسعه سازمانی علاقه دارد. (رزومه رسمی)
انتشار مطالب فوق تنها با ذکر مرجع به همراه لینک وبسایت همورا مجاز میباشد.
لطفا به حقوق هم احترام بگذاریم.