خیلی وقت است که به ایجاد کسب و کاری فکر میکنید و حتی نشانههایی از یک کارآفرین را هم در خود پیدا کردهاید. شاید هم دلتان میخواهد با کارهایتان به انسانهای دیگری کمک کنید. اما با این همه ایده و شوق، یک مشکل بزرگ دارید، سرمایه! اگر شما هم به خاطر نداشتن سرمایهی کافی از چیزهایی که دوست دارید دست میکشید، صبر کنید. ما برایتان راهحلی پیدا کردهایم.
مشکلات مالی تا بهحال سر راه ایدههای بسیاری نشسته و آنها را قبل از بهثمر رسیدن محکوم به شکست کرده است. شاید شما هم این تجربه را داشته باشید که دلتان بخواهد ایدهای را دنبال کنید اما نبودن سرمایهی کافی سد راهتان شده است. شاید دیگر از ایدهی خود دست کشیده یا آرزوهایتان را فراموش کرده باشید! اما، هنوز راهی برای نجات ایدهی شما وجود دارد. «کراود فاندینگ» روشی است که میتواند سرمایهی مورد نیازتان را بدون پول فراهم کند.
«کاری که خیلی خوب توانستیم انجام بدهیم صداقت و شفافیت ما در کمپین بود» این جمله راپیتر درینگ بنیانگذار PeakDesign -که از فعالترین شرکتهای کراود فاندینگ است- میگوید. اما کراود فاندینگ چیست و چطور باعث موفقیت میشود؟
کراود فاندینگ (Crowdfunding) یعنی تامین سرمایه جمعی! بسیاری از افراد در جهان و ایران به همین شیوه کارشان را شروع کردهاند. شیوهی کار به این شکل است که شما ایدهای را مطرح میکنید و برای جذب سرمایه آنرا درمعرض دید عموم، (معمولا از طریق وبسایتهایی که برای این منظور طراحی شدهاند) میگذارید. مردم از هر قشری ایدهی شما را میبینند و اگر به نظرشان این ایده خوب و اجرایی باشد سرمایهای هرچند اندک را برای شما میفرستند. شما بعد از تامین سرمایهی مورد نیاز کارتان را آغاز میکنید. ممکن است گاهی تعهدی هم در مقابل سرمایهگذاران داشته باشید. در تصویر زیر میتوانید رشد این شیوه از سرمایهگذاری را در مناطق مختلف جهان ببینید.
رشد کراود فاندینگ در جهان
افرادی که در تأمین سرمایه از شما حمایت میکنند تحت عنوان «حامی» مطرح میشوند. شرکتهایی هم که قالبی را برای ارائه و جذب سرمایه در اختیارتان میگذارند و شما و حامیان را به هم معرفی میکنند «پلتفرم» نامیده میشوند.
جذب سرمایه در کراود فاندینگ به سه روش انجام میشود: اهدایی، بدهی و مالکیت. در ادامه دربارهی هر سه روش گفتهایم.
در این روش حامیان بدون چشمداشت به برگشت سرمایه، در کار همکاری مالی دارند. معمولا این نوع برای خیریهها استفاده میشود. در کشور ما سازمانهای حمایتی غیردولتی یا NGO ها با این روش به کمک و حمایت از قشرهای مورد نظرشان میپردازند.
گاهی برای حامیان در ازای سرمایهگذاری، سود یا پاداشهایی در نظر گرفته میشود و بنابر تصمیمگیری نهایی به آنها پرداخت میشود، این نوع سرمایهگذاری را بدهی یا Debt میگویند. این بدهی را تعهد اولیهی شما تعیین میکند که ممکن است هر چیزی باشد.
سرمایهگذاران به ازای سهام و سود از پروژه حمایت میکنند، این نوع سرمایهگذاری مالکیت یا Equity نامگذاری شده است. درواقع ایدهی شما در ازای اجرایی شدن، مالکین دیگری نیز پیدا میکند.
حاصل ترکیب خلاقانهی موارد بالا با یکدیگر کراود فاندینگ ترکیبی را میسازد.
الگوی کراود فاندینگ از الگوی جهانی آن گرفته شده، بنابراین میتوان گفت تمام مراحل آن هم از اولین سازمانهایی که شروع کردند الگوبرداری شده است. برای جذب سرمایهی مورد نیازتان طی کردن پنج مرحلهی زیر میتواند راهگشا باشد.
سایتهای مختلفی در دنیا هستند که در نقش پلتفرم ظاهر میشوند. آنها ایدههای مردم را روی سایتشان میگذارند تا هر کسی که میتواند و یا دوست دارد از آن ایده حمایت کند. یکی از این سایتها «kickstarter» است. اگر به وبسایت آنها سری بزنید میتوانید ایدههای گوناگونی را ببینید که مردم در سرتاسر جهان آنها را ثبت کردهاند. شما میتوانید بهصورت آنلاین ببینید که چه ایدههایی به سرانجام رسیدهاند و حتی کدام ایدهها موفق به جمعآوری تمام مبلغی که در نظر داشتهاند نشدهاند. اگر خودتان هم ایدهای داشته باشید، میتوانید آنرا در این سایت ثبت کنید. از بهار سال 2009 که Kickstarter آغاز بهکار کرده است، 13 میلیون نفر از پروژههای مختلف حمایت کردهاند. بیش از 3 میلیارد سرمایه جمع آوری شده و نزدیک به 130 هزار ایده به مرحلهی اجرا رسیدهاند. این ایدهها در زمینههای گوناگونی چون موسیقی، بهراه انداختن رستوران و کافه، برنامههای آموزشی و... بودهاند.
پیشبینی رشد انواع شیوههای سرمایهگذاری و سهم بالای کراود فاندینگ
در ایران هم پروژههایی با روش کرود فاندینگ کار خود را آغاز کردهاند. یکی از بهترین آنها برنامهای است که برای جمعآوری کمک به کودکان اوتیسم طراحی شده است. شما در این کراود فاندینگ در ازای هر مبلغی که پرداخت کنید یک هدیه مانند کارت تبریک، دستبند و یا یکی از نقاشیهایی که کودکان اوتیسم آنرا کشیدهاند دریافت میکنید. در نهایت پولی که واریز کردهاید، برای کمک به این کودکان صرف میشود و شما هم یک یادگاری ارزشمند از این مشارکت دریافت خواهید کرد.
وقت آن رسیده تا به چیزهایی فکر کنید که تا بهحال بهخاطر نداشتن بودجهی کافی آنها را ندیده گرفته بودید. از صندوقچهی ذهنتان هر آنچه هست را بیرون بکشید، تجربه کنید، بیاموزید و پیروز شوید.
بنیانگذار شرکت همورا و مدیرعامل کنونی این شرکت است.
از سال ۱۳۸۰ برنامهنویسی را شروع و به تحول و توسعه سازمانی علاقه دارد. (رزومه رسمی)
انتشار مطالب فوق تنها با ذکر مرجع به همراه لینک وبسایت همورا مجاز میباشد.
لطفا به حقوق هم احترام بگذاریم.