اولین ورودی برای بازخورد، نظارت، کنترل، بهینهسازی و رشد فردی و سیستمی در هر سازمانی داشتن گزارشهای مناسب و قابل استناد است. در این مطلب با انواع و فنون گزارشنویسی آشنا شوید.
هرگونه اخبار، اطلاعات، حقایق، علل مسائل و رویدادها در جهت آگاه ساختن ردههای بالا، نهادهای قانونی مشخص یا بخشهای ذینفع از چگونگی و نتیجهی انجام کار و یا تحلیل و تشریح آنها به صورت کتبی گزارش نامیده میشود. گزارشدهی و گزارشگیری در سازمان نقش تعیینکنندهای به عنوان وسیله بهینهسازی و تداوم امور بخشهای مختلف تلقی میشود.
گزارش میتواند شامل گزارشات اتوماتیک و سیستمی باشد؛ لیکن گزارشات شفاهی و حضوری در این چارچوب قرار نمیگیرد.
یکی از تفاوتهای اصلی گزارش با سایر مستندات این است که گزارش خبری از فعالیت است، که عموماً در رده سازمانی از پایین به بالا منتقل میگردد. بنابراین گزارش میتواند وضیعت عملکرد یک بخش یا فرآیند را نشان دهد و همچنین پشتیبان تصمیمگیری ردههای گزارشگیرنده باشد. به بیان دیگر گزارش شامل اطلاعدهی وضعیت موجود یا نحوهی انجام مأموریت به ردهی بالاتر از تحلیل و داوری است و بنا به دستور مافوق یا تشخیص ردهی گزارشدهنده ارائه میشود.
امروزه هیچ کاری در سازمانها و مؤسسات ملی و دولتی بدون تنظیم و تهیهی گزارش انجام نمیشود و از این رو اهمیت خاصی پیدا کرده است.
در همهی کشورهای پیشرفته گزارشدهی و گزارشگیری نقش تعیینکنندهای دارد و به عنوان فن، ابزار و وسیلهی اصلی تنظیم چرخهی کاری و بهینهسازی تداوم امور بخشهای مختلف دولتی، نظامی و اداری تلقی میشود.
بهرهبرداری صحیح و نظاممند از فن گزارشنویسی و گزارشدهی برای پیشبرد اهداف سازمان اهمیت فوقالعادهای دارد و به مثابه یک شریان حیاتی عامل پویایی و کارآمدی به شمار میرود.
در یک سازمان از مدیران تا عضو سادهی آن سازمان، هیچکدام از تهیه و تنظیم گزارش معاف نیستند و همه ناگزیرند با آموختن روشها و نکات گزارشنویسی، پیام خود را به رسایی و روشنی به مخاطبان مورد نظر منتقل کنند.
در ادامه انواع گزارشها تشریح شدهاند.
آگاهی به هدف گزارش، گزارشگر را یاری میکند که نکات اساسی و مهم را در تنظیم گزارش خود باز شناسد. زیرا معمولاً در هر گزارش یک مسأله اصلی و با اهمیت وجود دارد و بقیه قسمتها جنبه فرعی دارند.
گزارشها بر حسب هدف یا غرض از تنظیم به موارد ذیل تقسیم میشوند:
گزارشی است که جنبه توضیحی داشته باشد و مطلب یا مطالبی را تشریح کند. عموماً این شرح یا توضیح، ساده است و برای رفع مساله خاص موضوعیت ندارد. در این صورت نویسنده در این گزارش تنها وظیفه دارد حقایق و اطلاعات مربوط به موضوع را بیان نماید.
به این نوع از گزارشات که به اطلاع مدیرعامل محترم میرسد «استحضاریه» نیز گفته میشود که امروزه دیگر از این عنوان استفاده نمیشود.
در این نوع گزارش حتماً مسألهای وجود دارد که راهحل یا راهحلهایی برای حل آن باید تعیین گردد. در این نوع گزارش نخست باید مسأله را به روشنی توضیح داد. سپس باید راهحل یا راهحلها را تجزیه و تحلیل کرد و پس از نتیجهگیری، بهترین راهحل را توصیه یا پیشنهاد نمود. برای تنظیم گزارشهای تحلیلی از شکل نیمه مبسوط استفاده میشود. گزارشات تحلیلی میتوانند شامل موارد ذیل باشند:
گزارش علل مسأله: در این گزارش تنها از علل مسأله بحث میشود، بیآنکه کوششی برای نتیجهگیری به عمل آید.
گزارش و راهحل مسأله: گزارشی است که در آن راهحل مسأله ارائه میشود و از علل آن بحثی به میان نمیآید.
چنانچه از نام این گزارش بر میآید، به منظور ارزیابی موضوع، یا مستندی خاص از این نوع گزارش استفاده میشود. برای این منظور میتوان جلسه مشورتی نیز تشکیل داد و از راه بحث و تبادل نظر موضوع ارزیابی را مورد نقد و بررسی قرار داد. در این حالت مزایا و نواقص سنجیده شده و نتیجهی نهایی اعلام میگردد. گزارشهای ارزیابی میتوانند بر اساس نظر مافوق تهیه شده و یا اینکه بنا به نظر گزارشدهنده تهیه گردند.
گزارش انتقادی یکی از انواع گزارشهای ارزیابی میباشد که در راستای اعلام نظر در خصوص نقصان و مشکلات موجود در روشها و تصمیمات سازمان تهیه میگردد. بهتر است در گزارش انتقادی، راهحل نیز ارائه گردد ولی الزامی نیست.
گزارش از نظر موضوعی به شکلهای زیر تهیه میشود.
گزارشی از فعالیتهای انجام شده مربوط به شغل، که با شرح وظایف اداری پیوند نزدیک دارد. گزارش کار بنا به تشخیص مدیر واحد پس از پایان هر روز، پایان هر هفته یا ماه توسط کارکنان به مدیر مستقیم ارائه میشود.
اگر سازمان محیطی نرمافزاری برای ثبت گزارش کار تعریف نکرده است، آنگاه گزارش کار بهتر است در محیطی مانند اکسل ثبت شود و هر یک از موارد در ستونهای مختلف به گونهای نگارش شود تا امکان تهیه گزارش یا نمودار به آسانی امکانپذیر باشد. طبقهبندی کارها، مدت زمان و موانع انجام کار از جمله این موارد میباشد.
گزارشهای اداری توسط کارکنان اداری سازمان تهیه و به مقامات بالاتر ارائه میگردد. از جمله این گزارشات میتوان به میزان مرخصیها، تأخیرها و... اشاره نمود.
این گزارشها معمولاً از سوی مدیران داخلی یا سرپرستان اجرایی تنظیم شده و در آنها نحوهی اجرای عملیات در بخش یا بخشهای مربوطه تشریح میگردد.
به این گزارش صورت وضعیت پروژه نیز گفته میشود و وضعیت انجام پروژه را به صورت شاخصهای کمی ارائه مینماید.
ااین نوع گزارشها جهت تجزیه و تحلیل موقعیت دیروز و امروز سازمان (و به شکل مقایسهای) و در حوزههای خاص تهیه میشوند.
اینگونه گزارشها ماهیت مالی داشته و شامل گزارشهای بانک، مالیاتی، صورتهای مالی هیأت مدیره و... میباشند.
اینگونه گزارشها وضعیت اعتباری و تسهیلات سازمان (وامهای دریافتی یا پرداختی، طلبکاریها و بدهکاریها) را نمایش میدهند.
ارزشیابی، حقایق امر (علل مسئله)، اطلاعاتی، مشورتی، فنی، تحصیلی، مأموریتی، بازدید (بررسی)، آماری، مقایسهای (هفتگی، فصلی، سهماهه، ششماهه، یکساله)
در گزارشهای مختلط، بیش از یک نوع گزارش، به دلیل ارتباط آن گزارشها در قالب یک گزارش قید میگردد. لیکن باید در شناسه گزارش قید شود که چه نوع گزارشهایی وجود دارد.
گزارشها از نظر زمانی و مدت به اشکال زیر طبقهبندی میشوند.
گزارشی است که برابر دستورهای صادره یا الزامات قانونی یا سازمانی، در دورههای مشخص و فواصل معینی از زمان (لحظه به لحظه، ساعتی، روزانه، هفتگی، ماهانه، سالانه) مطابق شرح وظیفه یا دستورالعمل مربوطه ارائه میشود. ضروری است تا واحدهای مختلف، لیست کاملی از گزارشهای دورهای خود را به صورت چکلیست یا فرم خلاصه شدهای از عنوان، نوع گزارش و زمانهای ارائه، در اختیار مدیریت طرح و برنامه قرار بدهند. مدیریت طرح و برنامه موظف است تحویل تمامی گزارشات در موعد مقرر را کنترل نموده و ماهیانه به صورت خلاصه وضعیت گزارشهای بانک را در اختیار مدیریت عامل قرار دهد.
ضروری است در خصوص گزارشهای دورهای یک نفر مسئول تهیه گزارش در واحد مربوطه تعیین و مشخص گردد.
مدیریتهای مختلف جهت درخواست گزارشهای دورهای باید جدولی به شکل زیر را تکمیل و به مدیریت طرح و برنامه تحویل دهند.
ردیف |
گزارشدهنده |
گزارشگیرنده |
دوره ارائه گزارش |
عنوان گزارش |
|
|
|
.... روز/هفته/ماه/سال یکبار در.... |
|
در سازمانهای بزرگ و متوسط معمولاً واحدی با نام «ارزیابی» یا کارشناسی تحت عنوان «کارشناس ارزیابی» و زیر نظر طرح و برنامه مسئول گزارشات دورهای سازمان میباشد.
گزارشی است که بر اساس نیاز یا دستور مافوق در خصوص موارد پیش آمده یا بنا به پیشنهاد گزارشدهنده تنظیم میشود و جنبهی منظم و تکراری ندارد.
گزارشها میتوانند در شکلهای زیر ارائه شوند:
بهرهبرداری صحیح و نظاممند از فن گزارشنویسی و گزارشدهی برای انتقال صحیح مفاد گزارشات اهمیت فوقالعادهای دارد. در ارتباط با نگارش گزارش باید اشاره کرد که مقدمه، متن و پایان گزارش در شکل نوشتاری آن عملاً به صورت پاراگرافهایی جداگانه ظاهر میشوند. رعایت اصل اختصار و سادهنویسی بسیار ضروری است و لازم است از قلمفرسایی، به کار بردن مترادفات و نگارش ادبی پرهیز گردد. متنهایی که یکسره نوشته شده و مادهبندی نگردند، خستهکننده میباشند. درک مطالب و به یاد سپردن این گزارشات مشکلتر است. همچنین لازم است ارتباط پاراگرافها نسبت به هم رعایت شود. به منظور رعایت نکات آیین نگارش پیشنهاد میکنیم به مطلب «نشانهگذاری» در وبسایت همورا مراجعه نمائید.
برخی دیگر از موارد مهم در گزارشنویسی به شرح ذیل میباشند:
ساختار گزارش بیان میکند که گزارش باید شامل چه اجزائی باشد. ساختار گزارش بر اساس هدف از ارائهی گزارش قابل تشریح میباشد.
گزارشهای مبسوط و نیمه مبسوط باید خلاصه گزارش را در صفحه عنوان گزارش (صفحه اول) داشته باشند.
انتخاب عنوان گزارش باید کاملاً شفاف، فکر شده و یا مطابق الگوهای از پیش تعریف شده باشد.
مقدمه در یک یا دو صفحه، نظری کلی دربارهی موضوع گزارش ارائه میدهد. مقدمه گزارش باید به گونهای آغاز شود که خواننده از موضوع گزارش مطلع شود. برای نیل به این هدف مقدمه باید با جملهای آغاز شود که بگوید گزارش دربارهی چیست و چرا تهیه میگردد. به طور کلی مقدمه باید سه هدف را دنبال کند:
متن یا بدنه اصلی گزارش محل ارائه توضیح در خصوص کارهای انجام شده و ارائه بیان توضیحات (در گزارشهای توضیحی) و نتایج آنها از جمله آمارها، دادهها و تحلیل و تفسیر آنها، بیان معیارها و اثبات مدعی (در گزارشهای تحلیلی و ارزیابی) است. به این منظور بخشبندی ذیل برای متن گزارش پیشنهاد میشود:
نکته مهم: در تهیهی گزارشهایی که فعالیتها، وظایف و مسئولیتهای سایر واحدها را شامل میشود، اخذ هماهنگی و نظر ارشدترین مقام آن واحد ذیربط الزامی است.
در قسمت نتیجهگیری گزارشات تحلیلی و ارزیابی نتیجهگیری، ارائه پیشنهادات و راهحل طرح میگردد، که همراه با خلاصه نکات عمده گزارش (در مورد گزارشات مفصل) میباشد. همچنین در پایان، آنچه که در گزارش آورده شده بار دیگر به طور مختصر یادآوری میگردد و نکات و نظرات عمده مورد تأکید قرار میگیرند.
تشخیص صلاحیت نویسنده گزارش بر عهده مدیر واحد ارائهکننده گزارش میباشد؛ لیکن گزارش میتواند به صورت فردی یا گروهی تهیه گردد.
در گزارشهای فردی، بهتر است تا گزارش علاوه بر نویسندهی گزارش، توسط فرد دیگری مرور شده و تأیید گردد.
در صورتی که گزارش به صورت گروهی تهیه شده باشد، باید اسامی تمامی تهیهکنندگان ذکر شده و توسط ایشان امضا گردد.
بنیانگذار شرکت همورا و مدیرعامل کنونی این شرکت است.
از سال ۱۳۸۰ برنامهنویسی را شروع و به تحول و توسعه سازمانی علاقه دارد. (رزومه رسمی)
انتشار مطالب فوق تنها با ذکر مرجع به همراه لینک وبسایت همورا مجاز میباشد.
لطفا به حقوق هم احترام بگذاریم.